Skip to main content

G4S gefocust op "inclusief ondernemerschap" 

Zoals elk bedrijf op een luchthaven, of gerelateerd aan de luchthavenindustrie, heeft G4S een enorme impact geleden door de Covid-19-pandemie. Het aantal passagiers daalde snel en het merendeel van de G4S-medewerkers zit sinds maart thuis.
ACI 1 luchthaven

"Waar normaal gesproken efficiëntie en passagiers ervaring cruciaal zijn in het beveiligingsproces, is G4S nu gefocust op de veiligheid van zijn personeel en passagiers, en ook op het vinden van een balans tussen social distance en het proberen minimaliseren van wachttijden", begint Ronald Engels, Director G4S Aviation Security. “Gezichtsmaskers en -schermen, duizenden nitrile handschoenen, handdesinfecterend middel en desinfectie handdoeken worden gebruikt, zoals overal ter wereld. Borden met de tekst 'maak je klaar voor de screening' worden vervangen door borden die aandringen op 'hou 1,5 meter afstand' en 'het dragen van een mondmasker is verplicht'. ”

Ondanks al deze veranderingen handhaaft G4S een business as usual-aanpak, omdat 100% naleving van wet- en regelgeving moet blijven bestaan. Binnen dit wettelijke kader heeft G4S slechts enkele kleine wijzigingen aangebracht in zijn werkmodel in de security lanes.

De grootste uitdaging waar G4S voor staat, is hoe we al onze medewerkers goed opgeleid en gemotiveerd houden.
Ronald Engels, Director G4S aVIATION sECURITY

“Welke alternatieve banen kunnen we aanbieden om de doorlooptijd van onze medewerkers te minimaliseren? Welke capaciteit hebben we nodig voor de komende maanden of het komende jaar? Dat zijn vragen die dagelijks gesteld worden, zeker wanneer we kunnen spreken van een echt herstel van de operaties en een serieuze toename van de inzet van personeel op regelmatige basis. De crisis die we vandaag doormaken is, hoe vreemd het ook klinkt, in veel opzichten en gebieden veel moeilijker dan de terroristische aanslagen in maart 2016", zegt Engels.

Zoals bij elke crisis zijn er ook nieuwe opportuniteiten. Waar G4S zijn partner Brussels Airport na de terroristische aanslagen in maart 2016 vroeg om veiligheid aan landzijde te bieden, zorgt G4S nu voor koortsdetectie voor alle vertrekkende passagiers die de vertrekhal willen betreden.

“Toen de crisis uitbrak, vroeg Brussels Airport ons of we ervaring hebben met hardware en software voor temperatuurdetectie”, legt Engels uit. “Door de brede schaal van industrieën waarin G4S wereldwijd actief is, waren we in staat om op zeer korte termijn een totaaloplossing te bieden.

 
ACI 2 luchthaven Op dit moment heeft G4S twee Fever Screening rijen geïmplementeerd, inclusief G4S-bewakingsagenten. G4S is trots om bij te dragen aan een veilig gevoel voor passagiers en personeel op de luchthaven en hoopt dat het kan blijven bijdragen aan de enorme inspanning van Brussels Airport om open te blijven voor al die andere partners die de dagelijkse operatie tot een succes maken in deze moeilijke tijden. "
 

“Inclusief ondernemerschap”

Inclusief ondernemerschap betekent streven naar een gezonde arbeidsmarkt met kansen voor iedereen. Innovatieve bedrijven zijn inclusief, net als G4S door middel van meerdere acties. “We trekken verschillende profielen aan en gaan slim om met die diversiteit, zodat het onze creativiteit en productiviteit stimuleert”, zegt Engels.

G4S is een innovatief programma gestart waarbij mensen met een Autismespectrumstoornis (ASS) worden opgeleid tot een volledig erkende bewakingsagent (X-ray screener) met screening kwalificaties. Daarnaast heeft G4S meerdere workshops opgezet om de leiderschapsvaardigheden van haar supervisors en teamleiders te ondersteunen en te ontwikkelen.

“We leren onze managers over de voordelen van diversiteit op de werkvloer. We hebben workshops georganiseerd over 'Good practices voor leiderschap voor mensen met ASS' en hetzelfde gedaan voor 'Good practices voor duidelijke communicatie' ”, voegt Engels toe.

G4S heeft 11 X-ray screeners met ASS in dienst. Het bedrijf startte dit innovatieve project in samenwerking met de organisatie Passwerk, gespecialiseerd in jobcoaching voor mensen met ASS. “G4S wilde met dit project speciale aandacht besteden aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”, legt Engels uit. “Mensen met ASS staan erom bekend beperkte sociale vaardigheden te hebben, maar aan de andere kant hebben ze een sterke focus, veel aandacht voor detail en sterke visuele vaardigheden. Hun sterke punten sluiten aan bij de competenties die met name X-ray screeners nodig hebben.”

Het opleidingsprogramma werd enigszins aangepast aan hun noden en G4S en Passwerk zorgden het eerste jaar voor individuele coaching om de integratie tot een succes te maken. Hun taak is X-ray onderzoek op afstand van handbagage. De context van 'remote' X-ray screening maakt het mogelijk om in een aparte screeningruimte een prikkelarme werkomgeving te creëren, wat een sleutelfactor is voor succes bij het werken met ASS-medewerkers. ACI 3 luchthaven
 
Brussels Airport stelde G4S in staat om dit project op te starten en te integreren in de normale exploitatie. Nadat G4S het had voorgesteld tijdens een van zijn innovatiebijeenkomsten, moet het worden beschouwd als een gemeenschappelijk initiatief.

"Over het algemeen levert deze groep X-ray screeners een zeer hoge prestatie als het gaat om bijvoorbeeld de resultaten van de projectie van dreigingsbeelden", merkt Engels op. “Ze hebben een gemiddelde beslissingstijd, maar kunnen langer gefocust blijven en kunnen de hele dag doorgaan met hun X-ray onderzoek. Een ander operationeel voordeel is dat er geen verplaatsingstijden nodig zijn voor jobrotatie tussen het beveiligingsplatform en de afgelegen screeningkamer. "

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met ASS onevenredig zwaar worden getroffen door werkloosheid. De huidige snel veranderende werkomgeving is zeer uitdagend, zeker voor mensen met ASS.

Engels legt uit dat G4S uit ervaring heeft geleerd dat ASS-X-ray screeners tijdens training en in de werkomgeving net iets andere behoeften hebben dan anderen om optimaal te kunnen presteren. “G4S wilde meer wetenschappelijk onderbouwde kennis hebben over de factoren die een impact hebben op de ASS-medewerkers en nam daarom contact op met de KU Leuven. Het huidige afstudeeronderzoek is gericht op de effectiviteit van de opleiding voor ASS-X-ray screeners en hun welzijn op het werk.

Het onderzoek is gebaseerd op interviews met trainers / coaches en vragenlijsten die zijn ingevuld door de ASS-X-ray screeners. Het hoofddoel van het afstudeeronderzoek is het formuleren van praktisch advies over de verschillende factoren die van invloed zijn op de effectiviteit van training en het welzijn van ASS-mensen in een werkomgeving. De eerste resultaten worden verwacht in 2021."

Taaltrainingen

G4S heeft meerdere opleidingen opgezet voor eentalige Franstalige sollicitanten, zodat ze kunnen worden aangenomen en opgeleid als bewakingsagent op Brussels Airport waar kennis van de Nederlandse taal een contractuele vereiste is.

Pre-Covid in dienst nemen was de grootste uitdaging.
Ronald Engels, Director G4S  Aviation Security

“Het juiste aantal medewerkers vinden was een race tegen de klok. Aangezien Brussels Airport in Vlaanderen ligt, is kennis van de Nederlandse taal een contractuele basisvereiste. In Brussel is er veel potentieel, maar de meeste mensen spreken geen Nederlands. We willen eentalige Franstalige sollicitanten kunnen aantrekken en hen de kans geven om Nederlands te leren, zodat ze kunnen werken als G4S-bewakingsagent op Brussels Airport”, zegt Engels.

Tot slot, als reactie op de ACI EUROPE Annual Assembly & Congress van dit jaar, waar G4S een Gold Sponsor is, voegt Engels toe: “Ik verwacht dat Covid-19 en de impact op de totale industrie het hoofdonderwerp zullen zijn, en hoop dat we door ervaringen en informatie te delen deze crisis kunnen overleven en naar de toekomst kunnen kijken. Onze belangrijkste boodschap is dat soms een volledige stilstand nodig is om beter en sterker vooruit te komen."

Een interview met Ronald Engels, Director G4S Aviation Security, door Ross Falconer.

^