Skip to main content

Verkeersveiligheid: hoe omgaan met winterse omstandigheden?

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, worden de weersomstandigheden slechter. Dit betekent dat we waakzamer moeten zijn op onze wegen. Hier zijn onze tips om uw wagen en uw rijgedrag voor te bereiden op winterse omstandigheden. 
artikel winteropleidingen

   
nieuwsbericht verkeersveiligheid

Moeilijke omstandigheden de baas worden 

Wilt u zich voorbereiden en experimenteren met lastige situaties op de weg, uw reflexen verbeteren en uw stress verminderen wanneer de weersomstandigheden kritiek worden? Verkeersveiligheidstrainingen zijn ideaal om uw rijgedrag te verbeteren wanneer de omstandigheden kritiek worden. 

nieuwsbericht verkeersveiligheid

Uw wagen voorzien van winterbanden

Zakt de temperatuur onder 7 graden, dan verhardt het rubber in de zomerbanden en neemt de grip op de weg af. Met een zachter rubber en diepere groeven houden winterbanden beter grip op de weg, en voeren ze water beter af. 

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar sterk aanbevolen in winterse omstandigheden. Het is aangeraden de 4 banden van uw wagen uit te rusten, ongeacht het type (voor-, achter-, vierwielaandrijving). Een autotrip gepland buiten de Belgische grenzen? Controleer dan zeker de regels rond het gebruik van winterbanden in de betreffende landen. In Europa heeft elk land namelijk het recht om regels op te stellen voor het gebruik van winterbanden op zijn grondgebied.


nieuwsbericht verkeersveiligheid

Uw voorruit ontdooien

Het is essentieel om een ijskrabber in uw wagen te hebben liggen. Krabt u niet graag? Dan is een anti vries scherm dat op uw voorruit wordt geplaatst en met de deuren wordt bevestigd, een goed alternatief, net als een ijsbestrijding spray voor ramen.

Let op: giet nooit heet water op uw ramen om ze te ontdooien! Ze kunnen barsten door een thermische schok. 

nieuwsbericht verkeersveiligheid

Sneeuw ruimen

Voordat u de baan opgaat met uw wagen, is het noodzakelijk om de sneeuw ervan te verwijderen. Tijdens het rijden kan de sneeuw wegvliegen en uw zicht en dat van andere automobilisten belemmeren. Het is ook belangrijk om uw koplampen te ontruimen van sneeuw: u moet kunnen zien, maar ook gezien worden.


nieuwsbericht verkeersveiligheid

Ruitensproeiers

Gebruik ruitensproeiervloeistof met antivries en hou altijd een reserve in uw wagen. In de winter worden de voorruiten veel sneller vuil.


nieuwsbericht verkeersveiligheid

Batterij

Maak niet alleen korte ritten in de winter, uw batterij wordt beter opgeladen als u lange afstanden rijdt.


Parking icone

Parkeren

Voor de wagens die uitgerust zijn van een handmatige parkeerrem, is het raadzaam niet aan de handrem te trekken wanneer u uw wagen parkeert, maar om de eerste versnelling in te schakelen. De handrem kan bevriezen, waardoor dit startproblemen kan veroorzaken. 

 
nieuwsbericht verkeersveiligheid

Diverse uitrusting

Een deken, een fles water of zelfs een paar snacks zijn altijd welkom in geval van onvoorziene immobiliteit. Ook een zaklamp kan handig zijn, vooral nu de dagen donkerder worden. Al deze zaken zijn dus zeker geen overbodige luxe in uw wagen. 


^